Η έρευνα του MOMENTUM 20
20 Αυγούστου 2022
Η έρευνα του έργου Momentum που υλοποιήθηκε σε 5 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ουγγαρία) ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2022.
Το έργο MOMENTUM, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβαση των νέων γυναικών τρίτων χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στις προσφύγισσες ηλικίας 18-35 ετών, σε επαγγελματική εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας, μειώνοντας τα δομικά και πολιτισμικά εμπόδια μέσω της βελτίωσης της συνεργασίας ανάμεσα σε σημαντικούς σχετικούς φορείς.
Στόχος της έρευνας ήταν η διερεύνηση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες τρίτων χωρών στην πρόσβαση επαγγελματικής κατάρτισης και της αγοράς εργασίας. Επίσης, εξετάστηκε το επίπεδο και η μορφή συνεργασίας ανάμεσα σε δημόσιους φορείς απασχόλησης, παρόχους επαγγελματικής εκπαίδευσης, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας.
Βάσει της μεθοδολογίας που σχεδιάστηκε από την EURICSE, όλοι οι εταίροι του έργου συμμετείχαν σε ποιοτικές και ποσοτικές ερευνητικές δράσεις. Συγκεκριμένα διενεργήθηκαν συνολικά στις 5 χώρες 52 συνεντεύξεις σε βάθος με γυναίκες τρίτων χωρών, 5 ομάδες εστιασμένης συζήτησης με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, 5 ομάδες εστιασμένης συζήτησης με εκπροσώπους φορέων παροχής επαγγελματικής εκπαίδευσης, 25 ημι-δομημένες συνεντεύξεις με εκπροσώπους δημόσιων φορέων απασχόλησης, ενώ 91 επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας συμπλήρωσαν σχετικό ερωτηματολόγιο.
Τα δεδομένα αναλύθηκαν από την EURICSE βάσει των κεντρικών ερευνητικών ερωτημάτων και αποκάλυψαν αρχικά ότι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι πολλαπλά, ενώ διαφέρουν και ως προς τη φύση τους. Αρκετά εμπόδια σχετίζονται με την προσωπική ιστορία των γυναικών τρίτων χωρών, όπως η έλλειψη δεξιοτήτων, το χαμηλό επίπεδο κινητοποίησης ή η ύπαρξη τραυματικών βιωμάτων. Την ίδια στιγμή, εντοπίστηκαν εμπόδια που σχετίζονται με το πλαίσιο στο οποίο διαβιούν οι γυναίκες, όπως η απουσία ή ελλιπής παροχή υπηρεσιών, η αντίληψη της διαδικασίας ένταξης ως μονόδρομης και η χαμηλή αντιπροσώπευση του μεταναστευτικού πληθυσμού στην κοινωνία φιλοξενίας.
Επιπλέον, η έρευνα ανέδειξε την ανάγκη σχεδιασμού εργαλείων αξιολόγησης των δεξιοτήτων προσαρμοσμένων στην ομάδα των γυναικών τρίτων χωρών αλλά και την ανάγκη επίσημης αναγνώρισης των υπαρχόντων δεξιοτήτων και γνώσεων μέσω πιστοποιητικών. Μέσα από την έρευνα, διαφαίνονται και οι δεξιότητες -κάθετες και οριζόντιες- που χρειάζονται σήμερα στην αγορά εργασίας των 5 χωρών υλοποίησης.
Αναφορικά με τη συνεργασία ανάμεσα στους διαφορετικούς φορείς, δίκτυα -επίσημα και ανεπίσημα,- διαμορφώνονται σε όλες τις χώρες για την αντιμετώπισης συγκεκριμένων ή κοινών προβλημάτων με πολλαπλά οφέλη για τους φορείς. Ανάμεσα στα οφέλη είναι η ενημέρωση σχετικά με τις πολιτικές, η ανταλλαγή ιδεών και εργαλείων, η από κοινού συνηγορία για την επίτευξη στόχων, η διαμόρφωση συνεργειών κλπ. Ένας από τους περιορισμούς που εντοπίστηκαν σχετικά με τις συνεργασίες, ήταν ο προσωρινός τους χαρακτήρας, καθώς εδραιώνονται συνήθως στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενων έργων και διακόπτονται με το πέρας των εργασιών των έργων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η βιωσιμότητα των συνεργασιών και των αποτελεσμάτων τους μπορεί να διασφαλιστεί κυρίως μέσω της υποστήριξης από τους δημόσιους φορείς. Τα αποτελέσματα της έρευνας βοήθησαν στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου αλλά και της υπάρχουσας κατάστασης και θα αποτελέσουν τη βάση για τον σχεδιασμό των επόμενων δράσεων του έργου για την απομάκρυνση των εμποδίων και τη βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στους σχετικούς φορείς.
Μείνετε συντονισμένοι για την πλήρη και για τις δράσεις που ακολουθούν! .