Τελικό Συνέδριο MOMENTUM


Μετά από δύο χρόνια εντατικής συνεργασίας, η σύμπραξη και μέλη του έργου MOMENTUM παρουσίασαν και συζήτησαν τα αποτελέσματα, την εμπειρία και τον αντίκτυπο της υλοποίησης του έργου κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2023.


Μαζί με γυναίκες μετανάστριες και προσφύγισσες που εκπαιδεύτηκαν κατά τη διάρκεια του έργου και μέλη των ομάδων διατομεακής συνεργασίας που δημιουργήθηκαν στις πέντε χώρες, η σύμπραξη είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει και να συζητήσει τα αποτελέσματα της υλοποίησης του έργου στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου. 

Το Συνέδριο χαιρέτισε ο κ. Μάκης Δρακόπουλος, Director of Programmes and Institutional Fundraising της Actionaid, ο οποίος τόνισε τη σημασία του πλαισίου διατομεακής συνεργασίας που σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και εδραιώθηκε ως μέρος του έργου στη διαδικασία ένταξης των γυναικών τρίτων χωρών.

Η κ. Γλύκου Ιωάννα, Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικοοικονομικής Ένταξης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, χαιρέτισε επίσης την έναρξη του συνεδρίου και τόνισε τη δέσμευση του Υπουργείου να διευκολύνει την πρόσβαση των γυναικών υπηκόων τρίτων χωρών στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων που ανταποκρίνονται στα πολλαπλά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Η Angelique Petrits, Policy Officer της DG HOME, κεντρική ομιλήτρια του συνεδρίου, εμπλούτισε τη συζήτηση εισάγοντας την προοπτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης για την ένταξη και την ένταξη.

Μετά από μια συνολική παρουσίαση των δράσεων από την Υπεύθυνη του Έργου, Λίλα Μάστορα, πραγματοποιήθηκαν 3 στρογγυλά τραπέζια με τη συμμετοχή των μελών της σύμπραξης, γυναίκες μετανάστριες και προσφύγισσες που εκπαιδεύτηκαν στο πλαίσιο του έργου, εκπαιδευτές, μέντορες και μέλη των διατομεακών ομάδων.  

Στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι συζητήθηκαν οι υπηρεσίες και η εκπαίδευση που προσφέρθηκαν από το έργο. Στο πάνελ συμμετείχαν οι γυναίκες που εκπαιδεύτηκαν, εκπαιδεύτριες και μεντόρισσες. Μέσω της συζήτησης διαφάνηκε ότι μέσω των δραστηριοτήτων του έργου: 

  • Οι γυναίκες είχαν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τις υπάρχουσες δεξιότητες και την εμπειρία τους και να διερευνήσουν τρόπους αξιοποίησής τους στο τοπικό πλαίσιο και την αγορά εργασίας. 

  • Η αυτοπεποίθηση των γυναικών αυξήθηκε τόσο λόγω των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν όσο και μέσω των δραστηριοτήτων ενδυνάμωσης.

  • Η απασχολησιμότητα των γυναικών ενισχύθηκε μέσω των συνεδριών εργασιακής συμβουλευτικής, κατάρτισης και της επαφής με εργοδότες μέσω εργαστηρίων και επιτόπιων επισκέψεων.

  • Η ετοιμότητα για την αγορά εργασίας αυξήθηκε, καθώς οι γυναίκες αισθάνθηκαν πιο προετοιμασμένες και σίγουρες για την επιδίωξη ευκαιριών απασχόλησης.

  • Η αίσθηση του ανήκειν, της ασφάλειας και της ενδυνάμωσης προέκυψε μέσα στις ομάδες κατάρτισης, χρησιμεύοντας ως υποστηρικτικά δίκτυα για να βοηθήσουν τις γυναίκες να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και να οικοδομήσουν ενδυνάμωση.

Το στρογγυλό τραπέζι για τη διατομεακή συνεργασία ανέδειξε τα οφέλη σε όλες τις χώρες, όπως:

  • Σημαντική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορέων σχετικών με τη μετανάστευση και την ένταξη

  • Καλλιέργεια της συνεργασίας και δημιουργία νέων συνεργειών 

  • Σχεδιασμός δράσεων που αποσκοπούν στην προώθηση της πρόσβασης των μεταναστριών και των γυναικών προσφύγων στην επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση. 

Τη δεύτερη μέρα, η σύμπραξη μαζί με τα μέλη της ευρύτερης ομάδας του MOMENTUM επισκέφθηκαν την Ακρόπολη. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία της ActionAid Hellas όπου πραγματοποιήθηκε δράση αξιολόγησης του έργου. Τέλος, συζητήθηκε η σημασία του έργου και τα επόμενα βήματα μετά το τέλος τους έργου. 

Next
Next

Η εμπειρία μου στην Ευρώπη – της Ara Noguera